Τρίτη, 2 Απριλίου 2019

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Αυτές είναι οι μεγάλες παγίδες - Τι πρέπει να προσέξετε.


Άνοιξε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η εφαρμογή άνοιξε φέτος πολύ νωρίτερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια δίνοντας έτσι επαρκή χρόνο στους φορολογούμενους και τους φοροτεχνικούς προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς.


Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης έχει «παγίδες» τις οποίες οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν ώστε να αποφύγουν «τσουχτερά» πρόστιμα.
Ήδη από την περασμένη Πέμπτη έως και το Σάββατο είχαν υποβάλλει την φορολογική δήλωσή τους 4.500 φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν μηδενικά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα και η συμπλήρωση της δηλώσεων ήταν εξαιρετικά απλή, προκειμένου να κατοχυρώσουν και δικαίωμα στη λήψη επιδομάτων ή έγκαιρη επιστροφή φόρων.
Την ευκαιρία για σημαντική μείωση φόρου κινδυνεύουν να χάσου νόσοι δεν φροντίσουν να «χτίσουν» το αφορολόγητο, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και με «πλαστικό» χρήμα.
Πρόκειται για τον κωδικό 049-050 στον πίνακα 7 του εντύπου Ε1«Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», όπου δηλώνονται όλες οι πληρωμές που έγιναν με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Αξίζει να σημειωθεί πως η έκπτωση φόρου που μπορεί να επιτευχθεί κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545.
Για να επιτευχθεί η έκπτωση φόρου οι φορολογούμενοι πρέπει να καταχωρίσουν τα εξής:
  • Tο 10% των δαπανών με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικές συναλλαγές, για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • Tο 15% των ως άνω δαπανών για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ
  • Tο 20% των ίδιων δαπανών για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ.
Από το χτίσιμο του αφορολόγητου εξαιρούνται οι εξής:

Προσοχή: Όσοι φορολογούμενοι δεν καλύψουν το απαιτούμενο ποσό, τότε στον τελικό φόρο εισοδήματος θα προστεθεί το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά , με πολλαπλασιαστή 22%(!)
-Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι
-Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
-Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών
- Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω
-Τα άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση
-Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία
-Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό
-Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων, όχι σε τουριστικές περιοχές
-Όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού
-Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι
Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων εξαιρούνται οι εξής:
-Οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι του υπ. Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή
-Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας
-Οι φυλακισμένοι
-Οι διαμένοντες σε ψυχιατρικό κατάστημα
-Οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν εισόδημα από σύνταξη ή μισθό στην Ελλάδα και βάσει Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με το κράτος όπου είναι φορολογικοί κάτοικοι θα πρέπει να δηλώνουν το εισόδημα και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου